Press ESC to close

Orzech włoski – zdrowy dodatek do potraw

Chcąc zachowywać zdrową dietę, należy ją jak najbardziej urozmaicać. Codzienne posiłki muszą być bogate w różnorodne substancje odżywcze. Koncentrowanie się jedynie na wybranych składnikach może doprowadzić do mono diety, a tym samym z pewnością spowoduje niedobory innych istotnych substancji. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu warto zatroszczyć się o to, aby regularnie na talerzu pojawiało się zarówno mięso dobrego gatunku jak i liczne owoce czy warzywa. Należy wspomnieć o jeszcze jednej grupie produktów, która często jest pomijana.

 

Chodzi mianowicie o orzechy. Orzech włoski właściwości. Cechą charakterystyczną orzechów włoskich jest ich niezmiernie wysoka kaloryczność. Już kilka sztuk orzechów włoskich ma zbliżoną liczbę kalorii co pączek. Warto pamiętać jednak o tym, że kalorie kaloriom nie są równe. Orzechy włoskie to przede wszystkim bogactwo drogocennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają organizmowi człowieka w walce z cholesterolem. W garści orzechów włoskich znajdzie się także mnóstwo białka, co jest cenną informacją dla wszystkich tych osób, które w codziennej diecie zrezygnowały z jedzenia mięsa.