Klimatyzacja w przemyśle spożywczym
Wszyscy wiemy, jak ważna jest utrzymanie odpowiedniej temperatury dla żywności. W przemyśle spożywczym, gdzie produkuje się setki ton żywności dziennie, klimatyzacja odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu wytycznych i norm dla przechowywania, obróbki i transportu żywności.
Zapewnienie odpowiedniej temperatury i wilgotności
Przy wytwarzaniu i magazynowaniu produktów spożywczych, jednym z najważniejszych czynników jest wilgotność i jej kontrola. Najlepszą praktyką jest utrzymanie wilgotności w zależności od produktu, jednak dla większości żywności wartość ta powinna utrzymywać się między 60 a 70%. Wymaga to dobrej wentylacji oraz zastosowania przez producentów urządzeń klimatyzacyjnych, które zabezpieczą produkty przed nadmierną wilgocią.
Temperatura w pomieszczeniach i schładzanie
Temperatura w pomieszczeniach produkcyjnych ustalana jest w zależności od rodzaju produktów i procesów przemysłowych. Możliwość indywidualnego ustawienia temperatury magazynowania w pomieszczeniach pozwala na przechowywanie żywności w idealnym dla niej środowisku. Schładzanie jest jednak równie ważne, ponieważ pozwala na obniżenie temperatury żywności i utrzymanie jej świeżości. W magazynach chłodniczych zalecana temperatura to pomiędzy 0-4 stopniach Celsjusza, natomiast dla mrożonek do -18 stopni Celsjusza.
Klimatyzacja i kontrole jakości
Produkty spożywcze podlegają rygorystycznym działaniom kontroli jakości. Magazyny żywności są kontrolowane przez pracowników sanepidu oraz inspektorów branżowych. Aby zapewnić bezpieczeństwo żywności, magazyny powinny być wyposażone w urządzenia klimatyzacyjne zapewniające zgodność z normami i wytycznymi sanepidu. Za instalację klimatyzacji i automatyzację procesów przemysłowych odpowiadać powinny specjalistyczne firmy.
Wymagania normy ISO
Przemysł spożywczy musi spełnić wymagania normy ISO, która określa standardy jakości dla żywności i jej produkcji. Wymaga to nie tylko utrzymywania odpowiednich temperatur i wilgotności, ale także doprowadzenie do czystości powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Przy spełnieniu wymagań normy, producenci żywności zwiększają swoją konkurencyjność na rynku i zwiększają zaufanie klientów do swoich produktów.
Podsumowanie
Wnioski, które wynikają z powyższych praktyk i regulacji wskazują, że klimatyzacja i ich właściwe ustawienia są jednym z ważniejszych czynników wpływających na jakość żywności. Dlatego też firmy dostarczające urządzenia klimatyzacyjne powinny spełniać normy branżowe oraz zapewniać szybką i odpowiednią reakcję w razie awarii, która mogłaby doprowadzić do utraty towaru lub jego pogorszenia.